search
לוגו

עגלת קניות

עגלת הקניות שלך ריקה.

כניסה לחברים רשומים

הפורטל הישראלי לאמנויות - הבמה ליצירות שלכם
"מטבעות סין"- תערוכה חדשה במוזאון ישראל
אמצעי תשלום בסין מאז ועד היום
תערוכה חדשה במוזיאון ארץ-ישראל, תל-אביב
23.11.09 - 23.11.08
הגדל

בתערוכה"מטבעות סין"  יש עיסוק בתולדות אמצעי התשלום לאורך ההיסטוריה רבת התהפוכות והעשירה של סין, הארץ בעלת הרבגוניות האינסופית ורחבת הממדים.

חקר הופעת המטבעות השונים, אמצעי התשלום ומערכת הכספים מספק עדות חשובה על השינויים הרבים – חברתיים, כלכליים, מדיניים, ותרבותיים–  שהתחוללו בסין לאורך התקופות.

סין הייתה מאוחדת במשך למעלה מאלפיים שנה על-ידי קיסרות ריכוזית ותרבות משותפת למרות שהיא מפוצלת על-ידי הרים ונהרות., סין פיתחה מסורת תרבותית ייחודית משלה שהשפיעה רבות על האזור כולו, חרף העובדה שסין לא הייתה מנותקת מהעולם.

עד לפני זמן לא רב סין הייתה ארץ חקלאית בעיקרה, וכלכלתה התבססה ברובה על תוצרתה. האדמה עובדה בידי משפחות שנטו להסתגר ולספק את כל צורכיהן בעצמן. ואולם, עוד מקדמת דנא היו האיכרים הסינים תלויים בכלכלת השוק לרכישת כלים ואספקה. המסחר צמח עקב היווצרות תוצרת חקלאית עודפת, והתפתח מוקדם למדי, כבר בשלהי התקופה הניאוליתית (מחצית השנייה של האלף השני לפסה"נ), בזכות עושר המשאבים המקומיים. בראשית ימי המדינה, סיפק סחר החליפין כמעט את כל צורכי האוכלוסייה. תשלומים גדולים נעשו באמצעות סחורות וחומרי גלם כמו משי, תה, אורז ועוד. 

המטבעות הראשונים, ששימשו אמצעי תשלום, היו בצורת את חפירה וסכין והופיעו במפנה המאות ה-7-6 לפנה"ס, בערך סמוך להופעת המטבעות הראשונים במערב.

במאה ה-3 לפנה"ס איחדה שושלת צ'ין את המדינה וקין-שי אואנגדי היה לקיסר הראשון. בין הרפורמות שהנהיגה שושלתו הייתה הכנסת מטבע חדש ואחיד שחדר בהדרגה לכל אזורי המדינה. המטבע החדש היה עגול ובמרכזו חור מרובע –  צורה שנשמרה במשך כ-2000 שנה. על-פי המסורת הסינית העתיקה, קווי המיתאר המעוגלים של המטבע מסמלים את השמים ואילו מרכזו המרובע – את הארץ. בנוסף לסמליות הגלומה בו, שימש החור המרכזי להשחלת כמה מטבעות יחד על רצועה או חבל ליצירת ערכים גבוהים יותר – נוהג שכיח שנבע מערכו הנמוך של מטבע יחיד. למעשה, נועד החור המרובע במקורו להשחלת מטבעות על מקל בעל צורה מרובעת כדי לשייף את כולם בבת אחת על אבן.

המטבעות הסיניים אינם נושאים דמויות, בניגוד  למטבעות במקומות אחרים, אלא סימני כתב בעלי משמעות סמלית שנועדו להאדיר את שמו של הקיסר. סימני הכתב יוצרים את הדגם ומשמשים אמצעי לזיהוי; בדרך כלל הם כוללים את ערך המטבע, שם התקופה, ומקום המטבעה.  בניגוד למטבעות ה"מערביים", שנוצקו לרוב בזהב או בכסף, המטבעות הסיניים עשויים בעיקר בארד ובטכניקת היציקה המסורתית בת 2500 שנה. 

                             

 

אוצרת: ססיליה מאיר

 

עוד בעניין:

מטבעות עתיקים

 

 

 

 

 

הדפסשלח לחברהוסף תגובה, התגובה תתפרסם לאחר אישורה.

ידיעות אמנות ערכניות נוספות

עבור לתוכן העמוד
אתר האמנות ארטפורטל הוא הפורטל המוביל בישראל בתחום האומנות, האמנות והתרבות. באתר תוכלו למצוא מידע רב אודות תערוכות אומנות, מאמרים בתחום האמנות והתרבות, מידע על גלריות, פורום אומנות שוקק חיים , חנות לממכר מוצרי אמנות, מידע על מוזיאונים ועוד. אנו מקדמים בברכה גלישה פעילה של המבקרים באתר ונשמח להכניס ידיעות רלוונטיות אודות חוגי אמנות, סדנאות, מידע על אמנים חדשים וכל מידע אחר שהוא בעל תועלת לקהילת חובבי האמנות. הגלישה באתר מהווה הסכמה בלתי חוזרת לתקנון האתר ושימוש בכל אחד מהטפסים שבאתר מהווה אישור למשלוח חומר פרסומי בהתאם לחוק