שיחה עם דר' אנטון בידרמן ברקע הצגת התערוכה "צבע, צורה וחומר" של אמני פורום האמנים של חדרה והסביבה בבית האמנים בחדרה. (החל מ- 14.6) . משתתפים : אדיבה אור, אהרונוב מרטה, אזולאי דבורה, אלוק יפעת, בן שבת זהבה, גאולה גל, גדיש חוה, גזית בתיה, דגן ניצה, טיטלבוים יגאל, לוריאן רמה, מגריסו יואב, נחום אשר, ד"ר נטע יואב, סער גדעון, סעת הוד רבקה, עבדו דנה, עשהאל עומסי, קירשנבוים שבתאי, רבינוביץ נטע נתן, רוזן דניאלה, שוצברג בטי, שוצברג יוסי, שנפ שרון.
אחת למספר חדשים אני לוגם קפה חדרתי בחברתו של דר' אנטון בידרמן , מנכ"ל בית האמנים בחדרה. אמן ותיק ומוערך, וידיד ותיק. רשימה זו היא תרשומת קצרה וחופשית ממספר נושאים שעלו בצורה אקראית בשיחתנו . תרשומת לא ערוכה ולא מובנית. כדרכה של שיחה.
ברקע שיחתנו ריחפו שני נושאים . הראשון הוא ידיעה בארטפורטל על תערוכה בלובר הנקראת "לידתו של מוזיאון" ומציגה את אוסף לובר אבו דאבי, מוזיאון חדש שיפתח ב- 2015 כחלק משלושה מוזיאוני ענק באבו-דאבי. כבר עם פתיחתו יהיה לובר אבו דאבי מהמוזיאונים הגדולים והחשובים בעולם ובעל אוסף עצמאי חשוב ביותר ומגוון. מקצתו ניתן לצפייה עתה בפאריז. עליית המוזיאונים החדשים בעולם במזרח ובמערב, ושחיקת ההגמוניה המערבית בתודעה התרבותית מביאה לשינוי מתמיד בהבנת ההיסטוריה של האמנות . למעשה היסטוריה זו נכתבת כל העת מחדש. הגדרות מקובלות כמו ימי הביניים, למשל, הפכו למונחים, שברור יותר מתמיד, שהיו רלוונטיים רק עבור מיעוט קטן מאוד באוכלוסיית העולם, וגם מיעוט זה מתבונן היום אחרת על תקופות ומונחים אלה. המוזיאונים וספרי האמנות החדשים, מציגים רב תרבותיות, עושר ומגוון מקורות שלא היו מוצגים בעבר, ונדחו בפני ההגמוניה המערבית.
מנזילותה של ההכרה והשינויים במיקומם של מוקדי ההתרחשות האמנותיים גלשה שיחתנו לנושא השני והמרכזי בשיחתנו. היצירה האמנותית רחבת היריעה המתקיימת הרחק מהמרכזים המוסדיים המובילים ומ"הסצנות" המרכזיות . ולא רק הרחק מהם אלא בהתעלם מקיומן. במועד מפגשנו בגלריית בית האמנים רחבת הידיים בחדרה החלה הצבת התערוכה הקבוצתית השנתית של פורום אמני חדרה והסביבה . פורום הכולל קרוב ל-80 אמנים, כשקרוב ל-30 מהם מציגים בתערוכה זו. חלקם אקדמאים ותיקים ומנוסים, חלקם אוטודידקטים , וחלקם צעירים. כששאלתי את אנטון מה מייחד אמנים אלה, אמר שאולי ניתן לומר "עשייה אמנותית המתעלמת מ'המרכז' ". בסצנה התל אביבית מתרחשים תהליכים בעלי אופי מסוים. תהליכים אלה דוחקים במידה זו או אחרת גם רבים מאמני תל אביב המשקיעים ממירב מרצם בניסיונות לזכות בשביבי "הכרה", לעיתים אפילו על חשבון עשייה. האמנים בפורום ויתרו על השקעת אנרגיות בניסיונות לזכות במבטים מהמרכז לטובת עשייה אמנותית רגועה, מספקת ופורייה.
הפורום כולל אמנים מנוסים ואיכותיים בצד אמנים הנמצאים עדיין בראשית דרכם . האמנים מקיימים ביניהם שיח מתמשך, מציגים במקומות פריפריאליים שונים ועוסקים ביצירה אמנותית משמעותית. עליית הפעילות בפורומי אמנות פריפריאליים הם מגמה מתגברת . אמנות פריפריאלית עצמאית שכזו אינה מגישה בקשות לקבלת "תעודות הכשר" מאף אחד. במידה רבה הרשתות החברתיות משמשות מצע להצגת אמנות רב גונית זו, אך לא רק הן. ראו כמה מסגרות להצגת אמנות צצות בשנים האחרונות. חלקן הגדול צצו ממש בשנה או בשנים האחרונות ונמצאות בתהליך התגבשות בריא. יריד צבע גלילי בצפון, ביאנלה לאמנות יהודית עכשווית בירושלים, ביאנלה באילת, ביאנלה מזרח תיכונית (חיפה וסחנין), מוזיאונים וחללי תצוגה פרטיים וחללים קבוצתיים, שבוע האיור, תערוכות נושאיות נרחבות ומכובדות בתחומים כגון טקסטיל, נייר, פיסול בובות, צילום טבע וצילום עיתונות, התרחבות החשיפה של נושאי קומיקס וקריקטורה, התרחבות העניין באמנות אאוטסיידרית, התרחשויות תוססות חדשות בנושאי קולנוע ווידאו-ארט, תערוכות ואירועים בנושאי אמנות דיגיטלית , אירועים העוסקים בשילוב אמנויות, ועוד ועוד ועוד.
התרחשויות מקיפות אלה מוצאות במות ראויות לחשיפה מכובדת של מגוון צורות עשייה אמנותית. אנטון משוכנע שתצוגות אלה, בחלקן, פעילות ומעוררות עניין רב יותר, מאולמי תצוגה ריקים במוזיאונים כאלה ואחרים, המציגים אמנות "גבוהה". אותם אולמות שאמנים צעירים רבים מנתבים את כל מרצם בניסיונות להגיע אליהם.
לאיזה מסקנות זה מוביל אותנו. לא ממש ברור. מכל מקום, ברור שאמנים העוסקים בעשייה אמנותית אמיתית, מספקת ופורייה בהחלט יכולים להגיע למקומות טובים מאוד, גם אם אינם חלק מהסצנה "הנכונה", ואינם חברים ב"ברנז'ה המתאימה".